luni, 7 decembrie 2009

heosphoros si hesperos sau N.C. si T.B.

Citindu-l pe batranul Heraclit am dat peste aceste doua nume, nu o sa divulg de la inceput ce m-a atras la ele (Heosphoros si hesperos) ci o sa spun doar ca ele mi-au semnalat o coincidenta in viata romanilor, mai ales politica. Acum, dupa monstruasele alegeri tind sa scriu si eu acest mic eseu despre o asemanare dintre doua entitati din viata grecilor antici cu extrapolari in viata romanului contemporan.
Sa incep cu Heosphoros. Acest nume desemna in greaca veche Luceafarul de dimineata, steaua cea mai luminoasa de pe cer. in opozitie Hesperos era Luceafarul de seara, deasemenea cel mai luminos punct de pe cer. Viata greaca avea printre motoarele civilizatiei sale si aceste doua simboluri ce reprezentau atat speranta cat siguranta in viata anticilor.
sa revenim la paralela cu Romania. In 1965, dupa o perioada de comunism dur(se cunosc actiunile minunatilor parinti ai comunismului) apare o figura noua si anume "regretatul" Nicolae Ceasusescu. Dupa ce refuza sa participe la actiunea militara a URSS-ului din Cheoslovacia, popularitatea lui creste vertiginos, iar acest lider comunist ajunge sa fie perceput ca o speranta de marea majoritatea a romanilor.(desigur si statele occidentale l-au privit cu ochi buni, desi se spune ca politica proocidentala a lui Ceausescu era doar un truc de-alMoscovei de a aduce tehnologie occidentala in URSS prin Romania). Iata deci cum intr-o Romanie neagra rasare un Heosphoros. Soarta acestui Heosphoros o cunoastem cu totii....
In 2004 intr-o Romanie ce spera la U.E. dar care se taraste spre scopul ei, o Romanie imbaiata in scandaluri, mineriade, aliante destramate si o imgine tot mai degradanta apare o persoana ce promite sa salveze Romania de orice fel de balaur, aceasta persoana se numeste Traian Basescu, eu prefer sa ii spun Hesperos, propriul nostru Luceafar de seara, salvarea noastra. Au trecut 5 ani si constat cu stupoare, cu indignare, nervi si cateva sedative in stomac ca el a ramas pentru multi acelasi Hesperos din 2004.
Revin acum la batranul Heraclit, grecul care pana la Platon m-a incantat poate cel mai mult. revin la el pentru a semnala Romaniei ca pana si el acum mai bine de 2000 de ani a realizat ca Heosphoros si Hesperos sunt de fapt acelasi lucru, o stea iluzorie. spun iluzorie pentru ca Hesperos nu e o stea ci e de fapto planeta, Venus. O planeta fara viata,o planeta fierbinte si neprimitoare. Sa fie asta oare salvarea noastra?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu